Ιωάννης Μάζης
Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας & Γεωπολιτικής Παν. Αθηνών
Ο Δρ Ιωάννης Μάζης είναι Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών.
Είναι διευθυντής του επιστημονικού εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διδάσκει στις Σχολές Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας.
Είναι συγγραφέας πολυάριθμων επιστημονικών δημοσιεύσεων για τη διεθνή ασφάλεια, καθώς και για τις μορφές, τη δομή και τη λειτουργία του διεθνούς ισλαμιστικού κινήματος.
Αθανάσιος Κοσμόπουλος
Αναλυτής Διεθνούς Ασφαλείας - Ταγματάρχης (ε.α.)
Ο Αθανάσιος Κοσμόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και φοίτησε στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), από την οποία αποφοίτησε ως στρατιωτικός νομικός σύμβουλος. Συνέχισε τις σπουδές του στη νομική σχολή του ΑΠΘ και εξειδικεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο. Κατόπιν σπούδασε στη σχολή πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία αργότερα δίδαξε, στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών.
Επίσης, διετέλεσε διδάσκων στο τμήμα πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ παράλληλα υπηρέτησε σε μάχιμες και επιτελικές θέσεις της Στρατολογίας, του ΓΕΕΘΑ, των Ειδικών Δυνάμεων Αλεξιπτωτιστών και υπηρεσιών της Εθνικής Ασφαλείας.
Το 2000 παραιτήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό με τον βαθμό του ταγματάρχη και προσλήφθηκε στην Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πλαισίων του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου και υπηρετεί έως σήμερα ως νομικός. Επίσης διετέλεσε επίσης Διοικητής στο μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στο Δαφνί, την περίοδο 2004 έως 2010.
Ιωάννης Αντωνίου
Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ
Ο Ιωάννης Αντωνίου έχει διερευνήσει διάφορες ποίκιλες εκφάνσεις Πολυπλόκων Συστημάτων με τον Ilya Prigogine (Βραβείο Νόμπελ 1977) από το 1982 στα Διεθνή Ινστιτούτα Solvay στις Βρυξέλλες, όπου υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Διευθυντής από το 1994 ως το 2004.
Από το 2001 διδάσκει Θεωρία Πληροφορίας, Χάος, Στατιστική και Γνωσιακή Επεξεργασία, Κβαντική Λογική και Στατιστική και Μοντελοποίηση Πολυπλόκων Συστημάτων στο Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ και από το 2012 Στατιστική και Μαθηματικά Μοντέλα στο Τμήμα Βιολογίας. Το 2009 ίδρυσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Επιστήμη του Διαδικτύου», το οποίο μετεξελίχθηκε το 2014 ως Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα «Πολύπλοκα Συστήματα και Δίκτυα» (https://cosynet.auth.gr/) που θα λειτουργεί ως το 2022.
Εξελέγη επίσης Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του
Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ από το 2005 ως το 2010 και Eπίτιμος Καθηγητής στο Κρατικό
Πανεπιστήμιο Αγ. Πετρούπολης, Ρωσίας, από το 2000 ως σήμερα και Eπίτιμος Καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Lomonosov Mόσχας, Ρωσίας, από το 1998 ως σήμερα.
Νικήτας Νικητάκος
Καθηγητής Τμ. Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Παν. Αιγαίου
Καθ. Νικήτας Νικητάκος είναι πτυχιούχος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων - Τμ. Μηχανικών (1980) και Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά (1986).
Έχει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (M.Sc.) στην επιστήμη του Μηχανικού Η/Υ (1989) και στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά (1988) από το Naval Postgraduate School USA. Είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Αμύνης (1999).
Το 1996 αναγορεύτηκε Δρ. Μηχ. του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ.
Έχει 25ετή προϋπηρεσία σαν αξιωματικός του ΠΝ όπου παραιτήθηκε το 2000 (Πλοίαρχος Π.Ν. .ε.α.) μετά την εκλογή σαν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στην Χίο). Έχει τιμηθεί από διάφορους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς για τα ερευνητικά αποτελέσματα της ομάδας του σε θέματα ανανεώσιμων πηγών και βιώσιμης ανάπτυξης
Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων.
Είναι επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Shanghai Maritime University, Hangzhou Dianzi της Κίνας και ΑΜΕΤ Ινδιών.
Βασίλης Βιλιάρδος
Οικονομολόγος ΑΣΟΕΕ, Επιχειρηματίας
Ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος είναι ένας σύγχρονος οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου - όπου και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά για αρκετά χρόνια, με ιδιόκτητες επιχειρήσεις.
Έχει γράψει το βιβλίο "Υπέρβαση Εξουσίας", το οποίο αναφέρεται στο φορολογικό μηχανισμό της Γερμανίας, ενώ έχει εκδώσει τρία βιβλία αναφορικά με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με τον τίτλο "Η κρίση των κρίσεων".
Έχει ασχοληθεί με σημαντικές έρευνες και αναλύσεις επί του αντικειμένου του (μακροοικονομία), επί διεθνούς επιπέδου, οι οποίες φιλοξενούνται τακτικά σε ημερήσιες εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικές ιστοσελίδες.
Αρθρογραφεί στο analyst.gr
Σταύρος Παπαμαρινόπουλος
Καθηγητής της Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Ο Σταύρος Παπαμαρινόπουλος έχει τελειώσει το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το τμήμα Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στην Βρετανία σε επίπεδο Ph.D.
Ως μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών δίδαξε Γεωλόγους και Φυσικούς, στο Πολυτεχνείο Αθηνών μηχανικούς, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αρχαιολόγους.
Ως Καθηγητής πήρε το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την ανακάλυψη της διώρυγας του Ξέρξη στην Ανατολική Χαλκιδική την οποία μνημονεύει ο Ηρόδοτος ενώ εντόπισε και τον υπόγειο ποταμό Ηριδανό στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Έχει κάνει 250 γεωφυσικές έρευνες στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στην Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ρωσία, στην Κεντρική Ασία στο κεντρικό υψίπεδο των ορέων Αλτάι, στην Βορειοανατολική και στην Βορειοδυτική Αφρική επιχειρώντας να εντοπίσει θαμμένες αρχαίες πόλεις.
Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, της Εταιρείας Προστασίας της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς, της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικές μελέτες από τις οποίες έχει εκατοντάδες ετεροαναφορές.
Διευθύνει δύο ερευνητικές ομάδες.
Η πρώτη έχει ως έργο την διεπιστημονική διερεύνηση των Ομηρικών επών. Η ομάδα δημοσίευσε σε διεθνές περιοδικό τον χρόνο επιστροφής του Οδυσσέα και τον χρόνο πτώσης της Τροίας. Οι μελέτες αυτές έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΝΑΣΑ.
Η δεύτερη ομάδα διερευνά διεπιστημονικώς με φυσικές και βιοατρικές μετρήσεις τόσo το περιβάλλον των Ασκληπιείων όσο και την πιθανή επίδραση του περιβάλλοντος στον άνθρωπο. Το ευρύτερο ενδιαφέρον του εστιάζεται στην μελέτη της εξέλιξης του ανθρώπου στον Ιονικό και Αιγιακό χώρο τα τελευταία 50000 χρόνια. Οι συνεχώς εξελισσόμενοι τότε άνθρωποι μαζί με όσους εισήλθαν στον χώρο αυτό στον οποίο υπήρχαν ελιές το 50000, δημιούργησαν τελικώς τον Ελληνικό Πολιτισμό οποίος μπορεί να αποτελέσει ακόμη και τώρα, εφ' όσον γίνει γνωστός, οδικό χάρτη τόσο για την ίδια την χώρα όσο και σε όλον τον πλανήτη. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Επιστήμης και Ελληνικών Αξιών.
Κωνσταντίνος Γρίβας
Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής
στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι εκλεγµένος Αναπληρωτής Καθηγητής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου διδάσκει το µάθηµα της «∆ιεθνούς Γεωγραφίας και Συστηµικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης των Σύγχρονων Οπλικών Τεχνολογιών».
∆ιδάσκει επίσης «Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση
Ανατολή» στο Τµήµα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του
Πανεπιστηµίου Αθηνών.
Ως επισκέπτης καθηγητής και διαλέκτης διδάσκει στη Σχολή Εθνικής Άµυνας και
στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και στη Σχολή ∆ιοίκησης και Επιτελών της
Πολεµικής Αεροπορίας (Σ∆ΙΕΠ).
Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος του ερευνητικού τοµέα για νέες αµυντικές τεχνολογίες στο Ινστιτούτο Αµυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άµυνας. Από το 1996 έως το 2004 ήταν διαπιστευµένος δηµοσιογράφος στο Υπουργείο Εθνικής Άµυνας. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Στρατηγική» και ως διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό «Γεωπολιτική».
Έχει δηµοσιεύσει τις εξής µελέτες για θέµατα γεωπολιτικής και σύγχρονων οπλικών τεχνολογιών. - «Ο Πόλεµος στον 21ο Αιώνα», Επικοινωνίες, Αθήνα, 1999. - «2025. Ελληνική Αµυντική Στρατηγική για τον 21ο Αιώνα», Κασταλία, Αθήνα, 2006. - «Το Σφυρί του Θωρ. Προηγµένα Βλήµατα και Όπλα για τον 21ο Αιώνα», Ινστιτούτο Αµυντικών Αναλύσεων, Αθήνα 2007. - «Το Ξύπνηµα του Εφιάλτη. Ο Πυρηνικός Πόλεµος στον 21ο Αιώνα», Οξύ, Αθήνα, 2007. - «Το Τέλος του Πετρελαίου και η Αρχή της Νέας Αµερικανικής Γεωστρατηγικής», εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα, 2008. - «Η Στρατιωτική Άνοδος της Κίνας και η Γεωπολιτική του Πολέµου στη Μέση Ανατολή», εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2013.
Έχει υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στη 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών.